page_banner

Вести

Вообичаени причини за предвремено откажување на лежиштето

Не секое лежиште ќе го исполни очекуваниот животен век.Ќе најдетенекои вообичаени причини за предвремено откажување на лежиштето во следново:

1. Сиромашниподмачкување.

Честа причина за предвремен неуспех е неточнаподмачкување. Соодветното подмачкување ќе го намали триењето помеѓу деловите.Ова ја намалува потрошувачката на енергија, производството на топлина, абењето и нивото на бучава.Покрај тоа, лубрикантот обезбедува заштита од корозија и нечистотија.Затоа, правилното подмачкување е од најголема важност.Работи на кои треба да внимавате се:

Погрешен тип на подмачкување: Постојат многу видови на лубриканти,Најчеста е маснотии и масла.Сепак, во различни опкружувања за употреба, Тие може да се разликуваат во однос на конзистентноста, вискозноста на (основното) масло, водоотпорноста, рокот на траење итн.Различниапликациите може да бараат посебни својства , Значи бсигурно ќе одговара на изборот на лубрикант со неговата примена.

Недоволно подмачкување: Премалку лубрикант може да резултира со контакт челик-челик помеѓу тркалачкото тело и патеката.Ова ќе го зголеми создавањето на топлина и ќе го забрза абењето.

Премногу подмачкување: Користењето премногу лубрикант може да резултира и со зголемување на температурата поради зголеменото триење на самиот лубрикант.Може да се оштетат и пломбите.ова може да доведе до предвремено откажување на лежиштето.

2. Неправилен метод на склопување

Лежиштата кои не се правилно поставени може да се оштетат при процесот.Uпроверете го правилниот метод, без разлика дали е механички, хидрауличен, па дури и со употреба на топлина за инсталирање на лежиштето, и секогаш користете ги соодветните алатки.Отстранувањето на истрошеното лежиште треба да се направи внимателно за да може да се монтира заменското лежиште без никакви проблеми.

Порамнувањето на шахтите на кои се монтирани лежиштата е исто така важно.Всушност, неусогласеноста може да го забрза дефектот на лежиштето.

3. Погрешен избор на лежиште

Без разлика колку вешто е поставен лежиштето, ќе има предвремен дефект ако типот на лежиштето не е соодветен за примена.Видот на товарот игра важна улога (радијален, аксијален или комбиниран) и капацитетот и димензиите исто така мора да бидат точни.

4.Преоптоварување и преоптоварување

Преоптоварување: Замор на метал може да се појави предвреме ако лежиштето постојано се преоптоварува.Металниот замор е резултат на постојано менување на оптоварувањето на лежиштето.s површината на патеката.Јачината на материјалот се намалува додека не се појават мали пукнатини, а делови не се распаѓаат.Како што лежиштето се приближува до крајот на очекуваниот век на траење, често се јавува замор без оглед на искусното оптоварување.Обидете се да избегнете преоптоварување и да спречите замор да се случи прерано.

Преоптоварување: на лежиштето му треба минимално оптоварување за правилни перформанси, особено кога се вклучени големи брзини и големи брзини.Ако товарот е пренизок, топчињата или валерите нема да се тркалаат, туку ќе се влечат низ патеката.Овие лизгачки движења додаваат триење што предизвикува оштетување на материјалот.

Имајќи ги предвид овие совети, вашите лежишта ќе траат подолго.И кога конечно треба да се заменат,CWL ЛЕЖЕЊЕ е тука да ве поддржиме!

Контакт информации :

Web :www.cwlbearing.com and e-mail : sales@cwlbearing.com


Време на објавување: Февруари-07-2023 година